Els Manuputtij

Mijn naam is Els Manuputtij (1978), ik woon sinds 2018 met mijn man en onze drie kinderen in een dorpje vlakbij Groningen. Ik ben opgegroeid in Middelstum in Groningen en heb tot 2017 met mijn gezin in Gouda gewoond. 

 

Afscheid nemen van een droom

Als jong meisje droomde ik ervan om als verpleegkundige in een ziekenhuis te werken. Na wat omzwervingen via het conservatorium haalde ik mijn HBO-V diploma, maar ik merkte al snel dat ik me als beginnend verpleegkundige en jonge moeder door de hoge werkdruk erg beperkt voelde. Ik wilde met mijn patiënten praten over hoe het voor ze was om opgenomen te zijn in het ziekenhuis of hoe ze omgingen met hun beperking of ziekte.

Die verhalen hebben me altijd getrokken, daar wilde ik meer tijd voor nemen. Elk mens heeft zijn eigen levensverhaal met mooie, maar ook met verdrietige herinneringen. Welke plek die herinneringen in ons leven mogen innemen bepaalt mede hoe we ermee omgaan in ons dagelijkse leven.

Ik stopte met mijn werk in het ziekenhuis en ik koos ervoor om thuis te zijn voor onze kinderen. Het leek een logische keuze omdat mijn man een intensieve baan had waarvoor hij veel van huis was, maar ik moest wel afscheid nemen van mijn meisjesdroom om verpleegkundige te zijn.

Ik meldde me aan als vrijwilliger bij Siriz bij de telefonische hulplijn voor mensen met een onbedoelde zwangerschap om op deze manier toch maatschappelijk betrokken te zijn. 

 

Verlies- en rouwtherapie

Toen onze opgroeiende kinderen op de basisschool zaten keken we uit naar een huis met meer ruimte. Dat huis vonden we in de provincie Groningen. Ik nam mijn gezin mee naar waar ik vandaan kwam. Een keuze waar we allemaal wel even aan moesten wennen, maar waarbij we onze draai snel gevonden hadden.

Naast meer ruimte in ons huis kwam er ook meer ruimte voor mij en voor wat ik ook nog graag wilde doen. In 2019 startte ik met de post-hbo opleiding Verlies- en Rouwtherapie aan de Sociale Academie in Utrecht. Een opleiding die op mijn lijf geschreven bleek.

Door deze specialisatie ben ik toegerust om cliënten met uiteenlopende verlies- en rouwthema’s te begeleiden. Mijn focus ligt daarbij op persoonsgericht- in plaats van probleemgericht werken. Ik kan zonder oordeel én zonder oplossing ruimte bieden aan het verhaal van mijn cliënten. Er is bij verlies en rouw namelijk geen ‘probleem’ dat opgelost moet worden, er hoeven geen fasen worden doorlopen, rouw heeft geen eindpunt waar naartoe gewerkt moet worden.

 

Mijn visie

In mijn praktijk Credo Rouwtherapie in Gezondheidscentrum Oosterpark in Groningen ontvang ik cliënten die in rouw zijn, ik ondersteun hen met het doormaken van hun rouwproces en geef ruimte aan het hele verhaal, met de mooie maar ook de moeilijke kant. 

Daarnaast geef ik workshops en voorlichting binnen scholen en organisaties en leid ik verschillende lotgenotengroepen rondom het thema ‘verlies en rouw’ in De Stadskerk Groningen waar ik lid ben.

 

Ik ga uit van gelijkwaardigheid, echtheid en kwetsbaarheid en hou van een informele manier van werken. Ik leef en werk vanuit een christelijke levensovertuiging en desgewenst betrek ik dat bij de gesprekken. Voor mij spreekt voor zich dat ieder mens met zijn eigen levensvisie, geloof of overtuiging bij mij welkom is.

Naast dat ik hou van koffie drinken en het lezen van vakgerelateerde boeken, zing ik met veel plezier in de kerk en zo nu en dan bij bruiloften. Verder geniet ik enorm van tuinieren en kringloopwinkels bezoeken.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over wie ik ben en hoe ik je kan ondersteunen bij jouw rouwproces, neem dan contact op om vrijblijvend een kennismakingsgesprek in te plannen.

Je bent van harte welkom!

 

Credo Rouwtherapie in de media