Rouwtherapie
Verlies en rouw horen bij het leven. Iedereen maakt vroeg of laat een ingrijpend verlies mee. Toch is het niet altijd zo eenvoudig om met onze eigen verliezen, zichtbaar of onzichtbaar, om te gaan.
Rouwtherapie richt zich op het ondersteunen van het normale en noodzakelijke aanpassingsproces na ingrijpende veranderingen of verliezen. Je kunt denken aan rouw na overlijden van je partner of kind, een miskraam of doodgeboorte, het verlies van je ouder(s), het verlies van een relatie (bijvoorbeeld na echtscheiding of uit elkaar gaan), verlies van gezondheid door een ziekte of handicap, ongewenste kinderloosheid of het verlies van je baan.
Het verlies van wat belangrijk voor je is heeft altijd impact op je leven.
Rouw
Rouw is de normale en gezonde (lichamelijke, emotionele en mentale) reactie van het verlies van iets of iemand dat dierbaar was.
Moeheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en verminderde eetlust komen veel voor. Rouw is meer dan de pijn van het verlies, het wordt ook de achterkant van liefde genoemd. Zonder liefde is er geen rouw.
Je kunt op veel verschillende manieren rouwen, er bestaat geen goed of fout en er staat geen tijd voor. Om te kunnen rouwen is begrip en steun vanuit de omgeving belangrijk en onmisbaar. Elk rouwproces is uniek en persoonlijk, net zoals liefde dat is.
Hulp bij rouwverwerking heeft niet als doel dat je van je pijn afkomt of dat je geen verdriet meer voelt. Er is bij rouw geen ‘probleem’ dat opgelost moet worden, je hoeft geen fasen te doorlopen en je hoeft het verlies geen 'plekje te geven'.
Maar dat je rouw niet kunt oplossen betekent niet dat je niets kunt doen terwijl je rouwt. Van pijn helen of wegnemen verleggen we de focus naar aandacht geven aan de pijn en het verdriet. Erkenning en een open gesprek over wat rouw werkelijk voor je betekent kan een groot verschil maken.
Narratieve therapie
Narratief betekent verhalend. Narratieve therapie gaat op zoek naar de impact en de betekenis van wat je meemaakt in je leven. Hoe ga je ermee om en welke steun krijg je?
Elk mens heeft zijn eigen levensverhaal met mooie, maar ook met verdrietige herinneringen. Welke plek die herinneringen in ons leven innemen bepaalt mede hoe we ermee omgaan in ons dagelijkse leven.
Levensverhalen zijn dynamisch. Belangrijke gebeurtenissen worden geïntegreerd in het steeds veranderende verhaal. Negatieve emoties of gebeurtenissen hoeven niet worden voorkomen of vermeden, maar krijgen een plaats in het verhaal. Er is ruimte voor de positieve en negatieve aspecten.
Narratieve therapie helpt je balans na verlies hervinden en ondersteunt bij het integreren van het verlies in je leven zodat je letterlijk en figuurlijk 'op verhaal' kunt komen.
Eerst kennismaken
Ik begin altijd met een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik zie dit als een volwaardig eerste gesprek, maar met een lagere drempel en zonder financiële verplichting. Het geeft je de mogelijkheid om de sfeer in mijn praktijk te proeven en mij en mijn manier van werken te leren kennen.
Voorafgaand aan het kennismakingsgesprek stuur ik je een intakeformulier om je hulpvraag en je verwachtingen alvast in kaart te brengen.
In het kennismakingsgesprek zal ik me voorstellen en is er gelegenheid om te vertellen waar je voor komt en waar je graag hulp bij wilt. Er is ruimte voor het verhaal, de emoties, de vragen of dilemma's die er zijn. Aan het einde van het eerste gesprek weet je meestal wel of de klik er is, maar je mag het ook allemaal even laten bezinken voor je besluit of je verder wilt gaan met de gesprekken of niet.
De basis van rouwtherapie is een klik met mij als therapeut en het vertrouwen dat je je door mij gezien en gehoord voelt. Desgewenst maken we een afspraak voor een volgend gesprek, dit is meestal om de twee weken.
Het vervolg
In de verdere gesprekken sluit ik aan bij waar jij op dat moment het meeste behoefte aan hebt. Ik werk persoonsgericht en kan daardoor jouw proces volgen. Het aantal gesprekken varieert gemiddeld tussen de vier en acht keer, maar is altijd afhankelijk van jouw wensen en jouw proces.
Het is een hele opgave je balans te hervinden en je verlies in je leven te integreren. Ik help je graag met uitleg, wat rouwen met ons doet in lichamelijk, emotioneel en mentaal opzicht. Door oefeningen, om stil te staan bij wat je denkt, voelt en doet in je rouwproces. Om langzaam maar zeker weer vertrouwen te krijgen en te voelen dat je weer kunt leven in plaats van 'overleven'.
Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.