Rouwtherapie

Verlies en rouw horen bij het leven. Iedereen maakt vroeg of laat een ingrijpend verlies mee. Toch is het niet altijd eenvoudig om met onze verliezen, zichtbaar of onzichtbaar, om te gaan.

Rouw is de normale en gezonde (lichamelijke, emotionele en mentale) reactie van het verlies van iets of iemand dat dierbaar was. Moeheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slaapproblemen en verminderde eetlust komen veel voor. Rouw is meer dan de pijn van het verlies, het wordt ook de achterkant van liefde genoemd. Zonder liefde is er geen rouw. Hoe meer verbonden je was, hoe meer onthechtend het verlies is.

Je kunt op veel verschillende manieren rouwen, er bestaat geen goed of fout en er staat geen tijd voor. Om te kunnen rouwen is begrip en steun vanuit de omgeving belangrijk en onmisbaar. 

"Het verlies van een dierbare heeft impact op elk aspect van je leven."

 

Rouwtherapie richt zich op het ondersteunen van het normale en noodzakelijke aanpassingsproces na ingrijpende veranderingen of verliezen. Je kunt denken aan rouw na overlijden van je partner of kind, het verlies van je ouder(s), een miskraam of stilgeboorte of ongewenste kinderloosheid.

 

Hulp bij rouwverwerking heeft niet als doel dat je van je pijn afkomt of dat je geen verdriet meer voelt. Er is bij rouw geen ‘probleem’ dat opgelost moet worden, je hoeft geen fasen te doorlopen en je hoeft het verlies geen 'plekje te geven'. 

Maar dat je rouw niet kunt oplossen, betekent niet dat je niets kunt doen terwijl je rouwt. Van pijn helen of wegnemen verleggen we de focus naar aandacht geven aan de pijn en het verdriet. Erkenning en een open gesprek over wat rouw werkelijk voor je betekent kan een groot verschil maken.

Vrijblijvend kennismaken

Ik begin altijd met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik zie dit als een volwaardig eerste gesprek, maar het geeft je de mogelijkheid om de sfeer in mijn praktijk te proeven en mij en mijn manier van werken te leren kennen. De basis van rouwtherapie is het vertrouwen dat je je door mij gezien en gehoord voelt. 

Voorafgaand aan het kennismakingsgesprek stuur ik je een vragenlijst om je hulpvraag en je situatie alvast in kaart te brengen.

Tijdens het kennismakingsgesprek zal ik mijn manier van werken toelichten en is er gelegenheid om te vertellen waar je graag hulp bij wilt. Er is ruimte voor het verhaal, de emoties, de vragen of dilemma's die er zijn. 

Aan het einde van het gesprek weet je meestal wel of je verder wilt gaan, maar je mag het ook allemaal even laten bezinken voor je besluit of je verder wilt gaan met de gesprekken of niet. Desgewenst maken we een afspraak voor een volgend gesprek, dit is meestal om de twee weken.

Het vervolg

In de verdere gesprekken sluit ik aan bij waar jij op dat moment het meeste behoefte aan hebt. Ik werk persoonsgericht en kan daardoor jouw proces volgen.

Tijdens het tweede of derde gesprek bespreken we je doelen en wensen en stellen we samen een behandelplan op. Een behandelplan is een aanvulling op de behandelovereenkomst en gaat over je doelen, waarom dat nodig is en hoe het vervolgtraject eruit ziet. Het aantal gesprekken varieert gemiddeld tussen de vier en twaalf keer, maar is altijd afhankelijk van jouw wensen en jouw proces. 

Ik vraag je regelmatig hoe je terugkijkt op het vorige gesprek en hoe je de gesprekken ervaart.

 

Het is een hele opgave je balans te hervinden en je verlies in je leven te integreren. Ik help je graag met uitleg, wat rouwen met je doet in lichamelijk, emotioneel en mentaal opzicht. Door oefeningen, om stil te staan bij wat je denkt, voelt en doet in je rouwproces. Om langzaam maar zeker weer vertrouwen te krijgen en te voelen dat je weer kunt 'leven' in plaats van 'overleven'.

Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Sessie Prijs
Kennismakingsgesprek € 45,00
Rouwtherapie vervolggesprek € 85,00

Credo Rouwtherapie is vrijgesteld van btw.

Afspraken kunnen tot 24 uur voor de afspraak kosteloos worden geannuleerd of verzet. 

Alle gesprekken duren een uur, tenzij anders afgesproken.

Vergoedingen via de aanvullende zorgverzekering

Ik ben aangesloten bij beroepsvereniging NFG en koepelvereniging RBCZ. Daardoor komen mijn cliënten die aanvullend verzekerd zijn bij een groot aantal zorgverzekeraars in aanmerking voor een gedeeltelijke vergoeding van de kosten. Er is geen verwijzing van je huisarts nodig en je betaalt geen eigen risico. 

Rouwtherapie valt onder alternatieve of complementaire zorg. Zie de link voor de aangesloten zorgverzekeraars of neem contact op met je zorgverzekeraar. Ik leg je graag meer uit tijdens het kennismakingsgesprek. 

Vergoedingen via de werkgever

Steeds meer werkgevers betalen mee aan de kosten voor (rouw)therapie. Op deze manier ondersteunen zij jou om te (re)integreren op een manier die aansluit bij jouw tempo met meer kans op een succeservaring. Ruimte en begrip voor wat even niet lukt, geeft ook ruimte voor wat wel weer kan. Vraag je werkgever naar de mogelijkheden, ik maak graag een offerte voor jouw persoonlijke situatie.

Het CNV heeft een heldere website met adviezen over rouw op het werk. Zie hier voor meer informatie.

NFG
RBCZ